Categories
Artikelen

Goede en Slechte E-nrs

Het is bijna niet meer mogelijk om te eten zonder E-nrs binnen te krijgen. In de afgelopen tijd is er veel te doen geweest over E-nrs. In de wetenschap hebben we inmiddels veel geleerd over de effecten van E-nrs op onze gezondheid. En jammer genoeg zijn die vaker slecht dan goed. Maar om paniek te voorkomen kan  ik ook vertellen dat er een heleboel E-nrs zijn die niet schadelijk zijn en dat er zelfs hele goede E-nrs zijn.

In de afgelopen 6 jaar ben ik steeds bewuster geworden van wat voeding voor je lichaam en je gezondheid kan betekenen. Ik ben me steeds meer gaan verdiepen in gezonde voeding. Natuurlijk ben ik ook steeds gezonder gaan eten. Meer biologisch en steeds minder E-nrs.

In 2014 kwam ik dit kleine boekje tegen: Wat zit er in uw eten?

€ 9,90 bij de Bruna ISBN 9789077788332

Dit boekje is een keurig overzicht van wat E-nrs zijn, of ze goed of slecht zijn en wat de effecten op onze gezondheid zijn. Ik doe een kleine greep uit de ongeveer 500 E-nrs die in het boekje uitgelegd worden!

Wil je een stuk bewuster eten? Of juist de opvliegers verminderen of beter slapen? Kijk eens op de verpakkingen van je aankopen wat er in zit en misschien zit daar wel de oorzaak van een aantal vage klachten!

Eerst de onschadelijke nummers:

E100 E101 en E140 en E160 E161 E162 E163 en E170 en E172

Zijn een plantaardige gele, rode en groene kleurstof. Wordt gebruikt om bewerkte voeding een nog mooiere kleur te geven.

E263 is calciumacetaat. En E297 en E301 E302 E303 E304 en E330 E331 Zijn een voedingszuur om verkleuring tegen te gaan. Heeft bijvoorbeeld dezelfde werking als citroensap.

E306 E307 E308 E309 zijn plantaardige vitamine E. Wordt gebruikt als antioxidant en stabilisator.

E400 E401 E402 E403 E404 zijn een verdikkingsmiddel. Wordt veel in soepen en sauzen gebruikt.

E470 E481 E482 E483 We zien vaak Emulgator staan bij de bestanddelen en E-nrs. Een emulgator is een stof die verbindingen kan maken tussen bijvoorbeeld water en vet, die elkaar normaal afstoten. In principe onschadelijk voor onze gezondheid.

Een greep uit de onbetrouwbare nummers:

E300 Ascorbinezuur is synthetische vitamine C. Kan diarree veroorzaken en ons lichaam kan het niet goed opnemen. Van heel veel conserveringsmiddelen zoals E280 E281 E282 E283 is nog niet goed duidelijk wat de effecten zijn. Er zijn al wel veel darmstoornissen bekend.

E338 E339 E340 E341 E342 E343 zijn chemisch voedingszuur. Veroorzaken hyperactiviteit, darmstoornissen en verstoren opnemen van calcium en fosfor. Zit veel in frisdranken, sauzen en diepvriesgerechten

E405 tot en met E416 zijn verdikkingsmiddelen. Veroorzaker van allergieën, verstoren opname van mineralen, ademhalingsproblemen.

De schadelijke en echt te vermijden nummers:

E951 is Aspartaam is giftig! Het tast het zenuwstelsel aan, is kankerverwekkend, hoofdpijn en migraine. Er zijn nu al 92 bijwerkingen  gevonden en bewezen!

E621 of MSG =  Mononatriumglutamaat is net zo giftig en gevaarlijk als Aspartaam. Het is een smaakversterker die in heel erg veel verpakte of kant en klaar voeding zit. Het werkt erg verslavend. Verhoogt de kans op ouderdomsdiabetes omdat het de insulineaanmaak verstoort. Is de dikmaker van deze huidige tijd. Versterkt de aandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson.

E102 tot en met E133 en E173 tot en met E233 zijn chemische en synthetische stoffen. Hyperactiviteit, astma, slapeloosheid en zijn kankerverwekkend.

Een kleine greep uit alle Enrs, te veel om in één keer op te noemen. Maar kijk eens wat vaker op de lijst van ingrediënten op de verpakkingen van je voedsel. Wat zit er in jouw eten?