Categories
Artikelen

Ontwijken en Compenseren

Kan je iets boven je hoofd tillen zonder dat je schouders mee omhoog komen?

Kan je de groente snijden zonder je nek aan te spannen?

Kan je opstaan uit een stoel of van de wc zonder eerst naar voren te buigen?

Kan je op links net zo lang op één been staan als op rechts?

Ons lichaam is ontzettend slim! Als iets niet kan zoals het moet dan doet ons het lichaam het zoals het kan. Dus zoekt het eigenlijk de weg van de minste weerstand. Daar hoeven wij zelf niet over na te denken, het gebeurt gewoon. Maar is dat ook wat we willen? Niet altijd…

Ontwijken Als er ergens pijn ontstaat, door blessure of ontsteking of zo, gaat het lichaam die plek uit de weg en dat mag dan ook wel. Dan hebben we geen pijn meer. Maar lossen we daarmee de pijn op? Nee, niet echt. Het lichaam heeft de beweging aangepast. Maar hierdoor ontstaat er natuurlijk overlast op de andere spieren. Uiteindelijk krijgen we ook daar last van! Mijn dringende advies: Heb je ergens pijn en is het niet binnen 2 weken over? Ga naar de fysio!! Hoe sneller we de veroorzaker van de pijn oplossen hoe eerder het lichaam weer de normale beweging kan maken.

Compenseren

Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.

Als onze onderrug, billen en achterkant benen niet op de juiste lengte zijn, kunnen we niet gaan zitten zoals het hoort. Als we willen gaan zitten compenseert het lichaam het lengtetekort van het onderlichaam  door met het bovenlichaam naar voren te komen zoals in de foto.

Hierdoor wordt de oefening niet uit de benen en billen gedaan, maar alle belasting is op de onderrug! Lijkt me niet echt prettig en we krijgen ook niet het resultaat wat we zo graag willen.

Hoe ga jij zitten en hoe sta je op?

Hoe maak jij je squat? Kan je met je bovenlichaam rechtop blijven?