Categories
recepten herfst

Gele curry met rode linzen

Ook dit is een recept wat heel erg bij dit seizoen hoort. Je wordt er lekker warm van! Linzen vallen onder de peulvruchten en zijn heel erg gezond. Ze geven de koolhydraten langzaam af, waardoor er geen  snelle piek ontstaat. Zo is er een geleidelijke aanvoer van energie. Ze zijn rijk een vezels en eiwitten, goed voor opbouw en behoud van spieren.

Ingrediënten, voor 4 personen:

1,5 eetlepel olijfolie

1 grote rode ui, fijngesnipperd

3 teentjes knoflook, fijngehakt

1 winterpeen, snij in plakjes

2 theelepels komijnzaad

2 theelepels gele mosterdzaad

2 theelepels kurkuma (geelwortel)

1 theelepel chilipoeder

1 theelepel massalapoeder

250 gram rode of groene linzen

4 dl water

1 blikje kokosmelk

5 tomaten, snij ze in stukjes

vers zeezout en verse peper

2 limoenen, pers ze uit voor het sap

50 gram rauwe amandelen, hak ze grof en rooster zachtjes in een droge koekenpan

1 bosje verse koriander, hak de blaadjes fijn

Bereiden:

Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui op laag vuur in ongeveer vijf minuten tot ze zacht zijn. Voeg de nu stukjes wortel, knoflook, komijn en mosterdzaad toe. Roerbak dit ongeveer 5 minuten tot de mosterdzaadjes beginnen te springen en de wortel zacht wordt. Voeg nu de kurkuma, chilipoeder en masala toe en bak het ongeveer een minuutje mee. Let op dat je goed blijft roeren, ander kan het aanbakken!
Voeg nu de linzen, de kokosmelk, water en tomaten toe en breng op smaak met peper en zout. Breng het mengsel aan de kook en draai dan het vuur laag en laat de linzen in zo’n 15 min gaar worden. Roer af en toe door zodat het niet aan de bodem blijft vast plakken. Voeg het limoensap, de verse koriander en eventueel nog wat zout en peper toe en laat nog 15 minuten doorkoken.
Serveer de vegetarische curry met de geroosterde amandelstukjes en nog wat verse fijngehakte koriander. Lekker met wilde rijst of Naan brood (Indiaas brood). Eet smakelijk!!