Categories
recepten herfst

Herfsttaart

Een taart vol met herfstgroenten: paddenstoelen, kastanjes en cranberries. Ook goed van tevoren te maken! Maak dan de topping vlak voor het opdienen.

Ingrediënten, voor 4 personen:

 pak hartig taartdeeg (7 plakjes)

1 grote ui en 2 tenen knoflook

1 winterwortel

1 pastinaak

250 gram kastanjechampignons

250 gram gemengde bospaddenstoelen

1 el olijfolie

1 tl gedroogde tijm

2 potjes crème fraiche Light 125 gr van AH. Heeft laagste vet%

2 ons verse cranberries

klein bosje bladpeterselie

Bereiden:

Leg bakpapier in de taartvorm. Rol het deeg uit tot een cirkel die iets groter is dan de taartvorm en niet dunner dan 3 mm. Duw de deegcirkel voorzichtig in de rand van de vorm, vul eventuele scheurtjes op met deeg en druk het plat met je vingertoppen. Snijd de rand bij en houd de deegbodem zolang apart in de koelkast.

Snipper de ui en de knoflook fijn en halveer de wortel en pastinaak en snijd ze in plakjes. Breek de steeltjes van de kastanjechampignons en snijd ze in plakjes. Verhit de olijfolie in een wok en fruit de uisnippers op laag vuur tot ze zacht zijn. Voeg de wortel en de pastinaak en laat ze 4 minuten garen, voeg dan de knoflook, tijm en champignons toe, en bak ze op laag vuur tot ze zacht zijn en alle vloeistof van de champignons is verdampt.

Roer de crème fraiche er voorzichtig door, tot de kaas zachter is geworden en er een romig mengsel is ontstaan. Voeg zout en peper naar smaak toe en op het laatst de helft van de cranberries. Schep de vulling op de deegbodem en strijk de bovenkant glad. Plaats de taart op de middelste richel van de oven en bak hem 35-40 minuten mooi bruin.

Scheur voor de topping de bospaddenstoelen in stukjes, en hak de peterselie fijn. Zet de wok op middelmatig vuur en bak hierin de bospaddenstoelen. Als ze gaan zweten de andere helft van de cranberries en peterselie er even bij en goed omscheppen. Spreid het mengsel over de taart als hij uit de oven komt. Eet smakelijk!!!