Categories
recepten herfst

Linzenstoof

De stamppotjes worden vaak gemaakt. Maar vergeet de heerlijke stoofpotjes niet! Hier een heerlijk recept.

Waarom zijn linzen zo gezond? Linzen bevatten best wel wat koolhydraten, maar ze worden langzaam afgestaan aan onze bloedbaan. Dat is heel gunstig, want dan blijft de bloedsuikerspiegel mooi stabiel. Linzen bevatten zeer weinig vet, maar wel veel voedingsvezels en ze zijn rijk aan eiwitten. De vitaminen: Zeer hoog in Kalium, Calcium en Magnesium. Tip: Rooster de linzen eens net als pijnboompitjes en doe ze door een salade. Heerlijk!

Ingrediƫnten, voor 2 personen:

1 chorizo worst

2 grote rode uien

2 tenen knoflook

2 preien

1 winterwortel

2 doosjes kastanjechampignons

1 potje biologische linzen (AH)

Een paar takjes verse tijm

1,5 eetlepel kokos- of olijfolie

Vers gemalen zeezout en peper

Bereiden:

Was onder de kraan het zand tussen de vellen van de prei uit en schud ze droog. Snij in de lengte door en snij dan in stukjes. Laat verder uitlekken in een vergiet. Laat de linzen uitlekken in een vergiet. Haal het vel van de chorizoworst en snij de worst in de lengte door en dan nog eens. Snij dan in stukjes van een centimeter. Snij de uien door midden en dan in ringen, snij de knoflook klein, snij de winterwortel op dezelfde manier als de worst en snij de champignons in niet al te dunne plakjes.

Laat in de wok de chorizoworst helemaal uitbakken, tot al het vet uit de worst is.

Haal de worst er uit en leg op een paar vellen keukenpapier. Schenk het vet weg.

Veeg de wok met een keukenpapier af en doe de champignons er in, niets er bij! Op een laag vuur met regelmatig omroeren laten bakken tot ze beginnen te zweten. Zodra bijna al het vocht eruit is, dan uit de wok en apart zetten.

Doe 1,5 eetlepel olie in de wok en op matig vuur de uien en knoflook bakken, tot de uien glazig zijn. Dan de wortel erbij en met de deksel op de pan zachtjes laten garen in ong. 10 minuten. Doe dan pas de linzen er bij en de prei en laat alles in regelmatig omscheppen zachtjes in 5 minuten gaar worden. Haal de blaadjes van de tijmtakjes af. Schep de champignons en de worst en de tijm en peper en zout er bij en laat alle smaken nog 5 minuten bij elkaar komen. Heerlijk met zilvervliesrijst, maar kan ook met een stukje donkerbruin volkorenbrood. Eet smakelijk!!