Categories
recepten herfst

Risotto Bietjes geitenkaas en pecannoten

7 voordelen van rode bietjes:

1. Rode bietjes zitten vol vezels en eiwitten.

2. Bietjes bevatten nauwelijks vet en weinig koolhydraten.

3. Per 100 gram zit er 5 mg vitamine C in en 10 % van de dagelijkse hoeveelheid ijzer.

4. Andere waardevolle vitaminen en mineralen: Kalium, calcium, fosfor en magnesium.

5. Ook zit er nitraat in, wat positief werkt op ons uithoudingsvermogen.

6. Rode bieten hebben ook een positief effect op een hoge bloeddruk.

7. Door de hoog rode kleur zitten bietjes vol antioxidanten en betacaroteen, goed voor ons afweersysteem en de ogen.

Ingrediƫnten, voor 4 personen:

1 blokje groentebouillon

1 pak gekookte bietjes van 450 gram

2 eetlepels olijf- of kokosolie

1 flinke rode ui

3 teentjes knoflook

1 bosje verse tijm

3 ons risottorijst

1,5 dl rode wijn

1 stukje geitenkaas (150 gram)

150 gram rauwe pecannoten

Vers gemalen zeezout en peper

Bereiden:

Vang het sap uit het pak van de bietjes op en laat de bietjes uitlekken.

Snij de ui klein, kneus de knoflook en snij ook klein.

Haal de blaadjes van de tijmtakjes af.

Kook 0,5 liter water en los het bouillonblokje er in op

Doe de olie in een pan met dikke bodem en bak de ui en de knoflook zachtjes tot de ui glazig ziet. Doe de rijst er bij en zachtjes roerbakken tot de rijst ook glazig wordt.

Doe dan de helft van de tijm in de pan en begin met steeds een scheutje bouillon bij de rijst. Roer het weer om, deksel op de pan, houd het vuur laag, zodat het zachtjes pruttelt. Ondertussen: Breek de pecannoten in stukjes en snij de geitenkaas in stukjes en snij de bietjes in blokjes.

Doe halverwege de wijn bij de rijst, de volgende scheut is het sap van de bietjes. Proef af en toe totdat de rijst gaar is. Voeg dan de blokjes bietjes en geitenkaas toe en breng verder op smaak met de verse zeezout en peper. Laat alles weer warm worden. Op de borden serveren met de verse tijm en de pecannoten. Eet smakelijk!!!