Categories
recepten zomer

Shakshuka met venkel, munt en citroen

Persoonlijk vind ik het leuk om eens anders te koken dan pasta, rijst of aardappelen groente vlees. We zijn een land van vele nationaliteiten en dus ook zoveel keukens en andere gerechten.

In Tunesië eten ze Shakshuka als ontbijt. We kunnen het ook eten als warme lunch of met een aardappeltje uit de oven erbij als avondeten. Je mag zelf kiezen.

Ingredienten voor 4 personen:

2 venkels

2 eetlepels olijf (of kokos) olie

1 teentje knoflook

300 gr kleine trostomaatjes

1 citroen

4 grote (biologische) eieren

½ bosje munt

1 el sumak (turkse winkel)

Vers gemalen zeezout

Bereiden:

Snij de venkels in 4 stukken en haal het bittere hart eruit. Snij de groente in kleine reepjes. Snijd het teentje knoflook klein. Was de trostomaatjes goed schoon. Snijd de helft van de tomaatjes in tweeën. Boen de citroen goed schoon en rasp de schil in een schaaltje. Scheur (niet snijden!) de blaadjes van de munt in grove stukken.

Neem een grote hapjespan of wok en verhit de olie. Bak de venkel in 8 – 10 minuten op middel vuur gaar. Doe na 5 minuten de knoflook erbij. Voeg na 5 minuten de trostomaatjes toe en laat zachtjes sudderen. Roer dan het zeezout en de citroenrasp erdoor en draai het vuur helemaal laag. Maak 4 kuiltjes in het mengsel en schenk daar de eieren voorzichtig in. Doe de deksel op de pan en laat de eieren rustig gaar worden. Als de eieren gaar zijn, bestrooi dan met de sumak en de munt.

Wil je dit als avondeten maken, doe dan tijdens het klaarmaken wat krieltjes in de oven voor 20 min op 220 graden.

Eet smakelijk!!!!